30 maja 2016
Pesto
Świeży sos pesto jest jednym z najprostszych i najsmaczniejszych sosów do makaronów. Łatwo go przygotować i najlepiej smakuje, kiedy się go przyrządza używając świeżych ziół z własnego ogrodu.
Produkty:
- 1 duży pęczek bazylii, opłukany i osuszony
- 1 ząbek czosnku
- 1 niewielka garstka surowych orzeszków pistacjowych
- 3 łyżki stołowe świeżo startego parmezanu
- łyżki stołowe oliwy z oliwek
- sól
Wszystkie składniki oprócz oliwy i soli umieszczamy w robocie kuchennym, miksujemy, a następnie dodajemy sól i oliwę. Doprawiamy do smaku. Jeśli chcemy uzyskać trochę inny smak, bazylię możemy zastąpić taką samą ilością rukwi wodnej, pietruszki czy rokiety.
Według: Virginia Hayes, „Podręcznik uprawy ekologicznej. Smakosz w ogrodzie”