30 maja 2016
Farsz z szałwią i cebulą
W Anglii tradycyjną, niedzielną pieczeń zawsze robiono z nadzieniem. Miało to ograniczyć ilość tłuszczu, pobudzić wydzielanie soków trawiennych, zneutralizować smak i zapach już nieświeżego mięsa i poprawić trawienie. Można też faszerować, np. duże pomidory lub paprykę albo jeść samo nadzienie.
Składniki:
- 1 mała cebula pokrojona w plasterki
- 2 łyżeczki (10 ml) szałwii
- 1 łyżeczka (5 ml) tymianku i/lub rozmarynu
- 1 filiżanka bułki tartej
- 2 łyżeczki (10 ml) orzeszków piniowych lub grubo pokruszonych innych
- orzechów poza ziemnymi
- 2 łyżeczki (10 ml) płatków owsianych
- 1 jajko
- ząbek czosnku (według uznania)
Składniki zmieszać, nadziać mięso lub warzywa albo rozłożyć na płaskiej blasze. Skropić oliwą i zapiec 20 min w gorącym piekarniku.
Według: Non Shaw „ZIELARSTWO ILUSTROWANY PRZEWODNIK”