30 maja 2016
Fasola z cząbrem i czosnkiem
Składniki na 3-4 porcje:
- 200 g suchej fasoli
- 1 cebula
- 1 marchewka, oskrobana i grubo pokrojona
- 1 liść selera naciowego
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka białego octu winnego
- 2 łyżki posiekanego cząbru ogrodowego
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Namoczyć fasolę przez noc (co najmniej 3-4 godz.) w zimnej wodzie. Odlać wodę. Zalać dużą ilością świeżej wody. Powoli doprowadzić do wrzenia. Dodać połowę obranej cebuli, marchew, seler, gotować do miękkości.
Jak tylko fasola będzie miękka, odlać wodę i usunąć warzywa. Zmieszać oliwę, ocet, i roztarty czosnek. Do ciepłej fasoli domieszać pozostałą połowę cebuli (pokrojonej w cienkie plasterki) i posiekane zioła, polać całość sosem z octu i oliwy. Podawać po ostygnięciu. Nie chłodzić.
Według: M.Biggs, J.McVicar, B. Flowerdew „Wielka Księga Warzyw, Ziół i Owoców”