Biszkopty lawendowe

Składniki:

  • 100 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 175 g przesianej mąki
  • 2 łyżki świeżych posiekanych liści lawendy
  • 1 łyżeczka płatków lawendowych oderwanych z kwiatostanu

Utrzeć cukier i masło na pulchną masę. Dodać mąkę i liście lawendy do masy maślanej. Ugnieść dobrze aż przybierze konsystencję ciasta. Delikatnie wałkować na posypanej mąką stolnicy. Rozwałkowany placek posypać płatkami lawendy i delikatnie przejechać po nim wałkiem do ciasta. Wyciąć małe ciastka. Umieścić je na natłuszczonej blasze i piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 230 stopni C, aż staną się złotawe i twarde. Wyjąć z piekarnika i studzić na drucianej tacce.

biszkopty

Według: M.Biggs, J.McVicar, B. Flowerdew „Wielka Księga Warzyw, Ziół i Owoców”