30 maja 2016
Kotlety z ziołami
Składniki:
- 50 dkg mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
- 1 bułeczka
- 1 jajko
- 4 plastry sera gołda
- po łyżeczce posiekanej natki pietruszki i koperku
- po gałązce zielonej bazylii i tymianku
- olej do smażenia
- mleko do namoczenia bułki
- sól, pierz, mielona papryka
Do mięsa wbić jajo, dodać namoczoną, odciśniętą bułeczkę oraz sproszkowane przyprawy i posiekaną pietruszkę, koperek i szczypiorek. Wyrobić jednolitą masę i uformować z niej płaskie kotlety. Obsmażyć je dość krótko z obu stron na rozgrzanym tłuszczu, po czym posypać każdy posiekaną bazylią i tymiankiem, przykryć plasterkiem sera i smażyć dalej, aż ser się rozpuści i zacznie spływać. Wówczas natychmiast podawać, najlepiej z frytkami i zieloną sałatą.
Według: Biruta Markuza „Zioła i przyprawy mojej kuchni”