Pizza ze świeżym oregano i bazylią na grubym spodzie

Porcja na 8 osób.

Składniki:

Ciasto:

  • 2 i ½ szklanki (40 dkg) mąki
  • ¾ (18 dkg) mleka
  • 3 dkg drożdży
  • 2 łyżeczki (1 dkg ) cukru
  • 2 łyżki (2 dkg) oleju
  • 1 jajko
  • sól do smaku

 

Dodatki:

  • 10 dkg koncentrat pomidorowy (ketchup)
  • do wyboru:  pieczarki,- pora ,- szynka,- ryba wędzona i inne według uznania
  • 2 pomidory
  • 10 dkg ostrego sera
  • świeże oregano i bazyliaDodatki:

Do przesianej mąki dodać rozkruszone drożdże, ciepłe mleko, cukier, sól, olej. Zagnieść ciasto. Rozwałkować ciasto na wielkość blachy o grubości ½ cm. Na posmarowaną olejem blachę nałożyć ciasto , tak aby był wypełniony zarówno spód blach jak i jej rogi. Na ciasto kłaść kolejno ketchup (przecier pomidorowy), podsmażone pieczarki i inne dodatki. Wszystko posypać pokrojonymi ziołami i startym serem.

Pizzę sporządzoną według tego przepisu można przygotować wcześniej i przechować ją w lodówce. Piec na 20 min. przed podaniem, w temperaturze 170 stopni C.

Według: H. Lipińska, A. Woźniakowska  „Ciasta Słodkie i Wytrawne”