30 maja 2016
Biszkopty lawendowe
Składniki:
- 100 g masła
- 50 g cukru pudru
- 175 g przesianej mąki
- 2 łyżki świeżych posiekanych liści lawendy
- 1 łyżeczka płatków lawendowych oderwanych z kwiatostanu
Utrzeć cukier i masło na pulchną masę. Dodać mąkę i liście lawendy do masy maślanej. Ugnieść dobrze aż przybierze konsystencję ciasta. Delikatnie wałkować na posypanej mąką stolnicy. Rozwałkowany placek posypać płatkami lawendy i delikatnie przejechać po nim wałkiem do ciasta. Wyciąć małe ciastka. Umieścić je na natłuszczonej blasze i piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 230 stopni C, aż staną się złotawe i twarde. Wyjąć z piekarnika i studzić na drucianej tacce.
Według: M.Biggs, J.McVicar, B. Flowerdew „Wielka Księga Warzyw, Ziół i Owoców”