Farsz z szałwią i cebulą

W Anglii tradycyjną, niedzielną pieczeń zawsze robiono z nadzieniem. Miało to ograniczyć ilość tłuszczu, pobudzić wydzielanie soków trawiennych, zneutralizować smak i zapach już nieświeżego mięsa i poprawić trawienie. Można też faszerować, np. duże pomidory lub paprykę albo jeść samo nadzienie.

Składniki:

  • 1 mała cebula pokrojona w plasterki
  • 2 łyżeczki (10 ml) szałwii
  • 1 łyżeczka (5 ml) tymianku i/lub rozmarynu
  • 1 filiżanka bułki tartej
  • 2 łyżeczki (10 ml) orzeszków piniowych lub grubo pokruszonych innych
  • orzechów poza ziemnymi
  • 2 łyżeczki (10 ml) płatków owsianych
  • 1 jajko
  • ząbek czosnku (według uznania)

Składniki zmieszać, nadziać mięso lub warzywa albo rozłożyć na płaskiej blasze. Skropić oliwą i zapiec 20 min w gorącym piekarniku.

szalwia

Według: Non Shaw „ZIELARSTWO ILUSTROWANY PRZEWODNIK”