Fasola z cząbrem i czosnkiem

Składniki na 3-4 porcje:

  • 200 g suchej fasoli
  • 1 cebula
  • 1 marchewka, oskrobana i grubo pokrojona
  • 1 liść selera naciowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • 2 łyżki posiekanego cząbru ogrodowego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Namoczyć fasolę przez noc (co najmniej 3-4 godz.) w zimnej wodzie. Odlać wodę. Zalać dużą ilością świeżej wody. Powoli doprowadzić do wrzenia. Dodać połowę obranej cebuli, marchew, seler, gotować do miękkości.

Jak tylko fasola będzie miękka, odlać wodę i usunąć warzywa. Zmieszać oliwę, ocet, i  roztarty czosnek. Do ciepłej fasoli domieszać pozostałą połowę cebuli (pokrojonej w cienkie plasterki) i posiekane zioła, polać całość sosem z octu i oliwy. Podawać po ostygnięciu. Nie chłodzić.

fasola

Według: M.Biggs, J.McVicar, B. Flowerdew „Wielka Księga Warzyw, Ziół i Owoców”