Kotlety z ziołami

Składniki:

  • 50 dkg mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
  • 1 bułeczka
  • 1 jajko
  • 4 plastry sera gołda
  • po łyżeczce posiekanej natki pietruszki i koperku
  • po gałązce zielonej bazylii i tymianku
  • olej do smażenia
  • mleko do namoczenia bułki
  • sól, pierz, mielona papryka

Do mięsa wbić jajo, dodać namoczoną, odciśniętą bułeczkę oraz sproszkowane przyprawy i posiekaną pietruszkę, koperek i szczypiorek. Wyrobić jednolitą masę i uformować z niej płaskie kotlety. Obsmażyć je dość krótko z obu stron na rozgrzanym tłuszczu, po czym posypać każdy posiekaną bazylią i tymiankiem, przykryć plasterkiem sera i smażyć dalej, aż ser się rozpuści i zacznie spływać. Wówczas natychmiast podawać, najlepiej z frytkami i zieloną sałatą.

Według: Biruta Markuza „Zioła i przyprawy mojej kuchni”