Pesto

Świeży sos pesto jest jednym z najprostszych i najsmaczniejszych sosów do makaronów. Łatwo go przygotować i najlepiej smakuje, kiedy się go przyrządza używając świeżych ziół z własnego ogrodu.

Produkty:

  • 1 duży pęczek bazylii, opłukany i osuszony
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 niewielka garstka surowych orzeszków pistacjowych
  • 3 łyżki stołowe świeżo startego parmezanu
  • łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • sól

Wszystkie składniki oprócz oliwy i soli umieszczamy w robocie kuchennym, miksujemy, a następnie dodajemy sól i oliwę. Doprawiamy do smaku. Jeśli chcemy uzyskać trochę inny smak, bazylię możemy zastąpić taką samą ilością rukwi wodnej, pietruszki czy rokiety.

pesto

Według: Virginia Hayes, „Podręcznik uprawy ekologicznej. Smakosz w ogrodzie”