30 maja 2016
Pizza ze świeżym oregano i bazylią na grubym spodzie
Porcja na 8 osób.
Składniki:
Ciasto:
- 2 i ½ szklanki (40 dkg) mąki
- ¾ (18 dkg) mleka
- 3 dkg drożdży
- 2 łyżeczki (1 dkg ) cukru
- 2 łyżki (2 dkg) oleju
- 1 jajko
- sól do smaku
Dodatki:
- 10 dkg koncentrat pomidorowy (ketchup)
- do wyboru: pieczarki,- pora ,- szynka,- ryba wędzona i inne według uznania
- 2 pomidory
- 10 dkg ostrego sera
- świeże oregano i bazyliaDodatki:
Do przesianej mąki dodać rozkruszone drożdże, ciepłe mleko, cukier, sól, olej. Zagnieść ciasto. Rozwałkować ciasto na wielkość blachy o grubości ½ cm. Na posmarowaną olejem blachę nałożyć ciasto , tak aby był wypełniony zarówno spód blach jak i jej rogi. Na ciasto kłaść kolejno ketchup (przecier pomidorowy), podsmażone pieczarki i inne dodatki. Wszystko posypać pokrojonymi ziołami i startym serem.
Pizzę sporządzoną według tego przepisu można przygotować wcześniej i przechować ją w lodówce. Piec na 20 min. przed podaniem, w temperaturze 170 stopni C.
Według: H. Lipińska, A. Woźniakowska „Ciasta Słodkie i Wytrawne”