Ziemniaki z majerankiem

(sposób węgierski)

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • łyżka smalcu
  • łyżka mąki
  • łyżeczka majeranku
  • średniej wielkości cebula
  • pół szklanki śmietany
  • sól, pieprz, odrobina cukru

Ziemniaki obrać i opłukać. Cebulę obrać, umyć, pokroić w plastry, posypać solą i pieprzem, ułożyć w rondlu i posypać majerankiem. Na to położyć warstwę pokrojonych w talarki ziemniaków. Przyrządzoną z mąki i tłuszczu złotą zasmażkę rozprowadzić wodą i śmietaną do konsystencji rzadkiego sosu,zagotować, przyprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem. Sosem tym zalać ziemniaki, przykryć rondel i wstawić do średnio nagrzanego piekarnika. Gdy ziemniaki będą miękkie, odkryć rondel i zostawić jeszcze na kilkanaście minut, aby się zrumieniły. Podawać do kotletów i pieczeni.

Według: Biruta Markuza „Zioła i przyprawy mojej kuchni”