30 maja 2016
Ziemniaki z majerankiem
(sposób węgierski)
Składniki:
- 1,5 kg ziemniaków
- łyżka smalcu
- łyżka mąki
- łyżeczka majeranku
- średniej wielkości cebula
- pół szklanki śmietany
- sól, pieprz, odrobina cukru
Ziemniaki obrać i opłukać. Cebulę obrać, umyć, pokroić w plastry, posypać solą i pieprzem, ułożyć w rondlu i posypać majerankiem. Na to położyć warstwę pokrojonych w talarki ziemniaków. Przyrządzoną z mąki i tłuszczu złotą zasmażkę rozprowadzić wodą i śmietaną do konsystencji rzadkiego sosu,zagotować, przyprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem. Sosem tym zalać ziemniaki, przykryć rondel i wstawić do średnio nagrzanego piekarnika. Gdy ziemniaki będą miękkie, odkryć rondel i zostawić jeszcze na kilkanaście minut, aby się zrumieniły. Podawać do kotletów i pieczeni.
Według: Biruta Markuza „Zioła i przyprawy mojej kuchni”